top of page

Intelligens videotechnológia a sűrűség- és távolságdetektáláshoz

Frissítve: 2023. febr. 21.



Az egészségügyi intézmények világszerte azon az állásponton vannak, hogy az emberek közötti biztonságos távolság fenntartásával elkerülhetjük a koronavírussal történő megfertőződést és lassíthatjuk annak terjedését.

Miközben számos országban és régióban újranyithatnak az üzletek és a hatóságok lazítanak az otthonmaradás rendelkezésein, a távolságtartás továbbra is előírás. Sőt, az embersűrűség fontos referenciaadat a távolságtartás kapcsán a munkahelyeken, üzletekben és közterületeken.

Az üzletvezetők keményen dolgoznak azért, hogy védjék az alkalmazottak, a vásárlók és a látogatók egészségét. A „tömeg” hatékony kezelése egy új követelményt jelent a vezetés és működtetés számára ami bonyolítja a személyzet kezelését és a személyes kapcsolattartást.

Létszámkorlátozás a biztonságért

Jelen helyzetben a köz- és magánintézmények vezetőinek és a hatóságoknak sokkal többet kell tenniük az emberek biztonságáért, mint korábban, és sok esetben kiemelt jelentősége van az ügyfélforgalom pontos kalkulációjának.

A Hikvision forgalomszabályozó megoldása emberszámláló kamerákat és digitális képtartalmakat használ, amik dinamikusan jelenítik meg kijelzőn a felhasználóknak, hogy hányan lépnek ki és be az épületbe, vagy egy területre és valós időben riaszt, ha a látogatósűrűség átlép egy előre meghatározott szintet. Ezek az emberszámláló kamerák nagyon pontos 3D binokuláris sztereo optikát és deep learning algoritmusokat használnak, amikkel még több bejárat esetén is könnyedén elvégzik a komplex számításokat.

Ennél is fontosabb, hogy a forgalomszabályozó megoldást egyszerűen és gyorsan lehet telepíteni. Úgy lett tervezve, hogy egyszerű legyen a használata és minden lehetséges felhasználási lehetőségnek megfeleljen. Ha csak egy bejárat van, egyetlen emberszámláló kamerát kell oda telepíteni és össze kell kötni a digitális tartalomkezelővel. Ha több bejárat van, mindegyikhez kell emberszámláló kamerát és egy I sorozatú NVR-t vagy HikCentralt telepíteni, hogy számolják a ki- és belépő személyeket és valós időben szolgáltassanak létszámadatokat.


Több ki- és bejárat

Egy szupermarket például telepíthet egy könnyen leolvasható, dinamikus adatkijelzőt minden bejárathoz, hogy valós idejű információi legyenek a bejárat előtt várakozókról. Riaszt, ha a bent tartózkodók száma eléri az előre meghatározott szintet, és hangriasztás is beállítható, ha valaki azelőtt próbálna belépni, hogy a létszám a küszöbérték alá menne.

Manapság, amikor a költségek csökkentése sokkal fontosabb, mint bármikor, a forgalomszabályozó megoldás segítségével automatikusan figyelhető az aktuális helyzet, ami lehetővé teszi, hogy az üzletek csökkentsék az őrök számát és más erőforrásokkal is takarékoskodjanak.

Biztonságos távolságtartás közterületen

Ahol elkerülhetetlen, hogy sorok alakuljanak ki (pl. szupermarketben lévő kasszák, közlekedési csomópontokon lévő jegyárusító kioszkok), a sorban állók közti távolság fenntartása különösen jelentős. A különböző helyeken illetékes hatóságok speciális irányelveket és szabályokat dolgoztak ki, amelyek egyensúlyban tartják a polgárok igényeit és biztonságát.

A Hikvision kétoptikás kamerája (DS-2CD6825G0/C-I(V)(S)) segít a kiskereskedelmi egységeknek és más üzleteknek a távolságtartás mérésében, fejlett 3D binokuláris sztereo optikája és deep learning algoritmusa pedig riasztással jelez a helyi jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően. A felhasználók beállíthatják a minimális távolságot, amit tartani kell; ha a távolság két ember között ez alá csökken, a rendszer riasztással és felugró üzenettel jelez, valamint kapcsolt műveletként hang- és videoüzenet is beállítható.

És ezzel még nincs vége

A sűrűségdetektálás mellett a Hikvision maszkdetektálást is kínál. A technológia garantálja, hogy amennyiben kötelező a maszkviselés, akkor a területre belépő személy fog maszkot hordani. Ennek hiányában a rendszer nem engedélyezi a belépést.

A maszkdetektáló megoldás számos formában elérhető a felhasználói igényeknek megfelelően: speciális kamerával vagy Hikvision DeepinMind NVR-hez adva olyan felhasználóknál, akiknek már van telepített kamerarendszere, Hikvision hőkamerás hőmérsékletmérő megoldásba integrálva, vagy MinMoe beléptetőrendszer részeként, ami beépített arcfelismerő technológiával rendelkezik. A rendszer megtagadhatja a belépést, ha az illető nem visel maszkot, vagy ha a testhőmérséklete meghaladja a normál értéket.

Ahogy az üzletek újranyitnak, csökkenteniük kell a vírus terjedésének kockázatát. Ez sokak mindennapos tevékenységeit befolyásolja: máshogy kell munkába menet megvenni a reggeli kávét, felszállni a tömegközlekedési eszközre, bevásárolni vagy étteremben enni. De van mihez fordulni – technológiai innovációk, amelyek létrehozzák az „új normákat” és biztonságot adnak.


Eredeti cikk:


Embersűrűség mérő kamera tesztünk itt olvasható:

bottom of page