top of page

Hikvision hőkamera a tűzvédelem kulcsa a hulladékgazdálkodó telepen

Frissítve: 2023. jún. 28.

2022-ben a KSH adatai szerint 45.602 tűzeset történt Magyarországon. Ha ehhez hozzávesszük, hogy - szintén a Statisztikai Hivatal számai szerint – a tűzesetekben 112-en meghaltak, 923-an pedig megsérültek, akkor azonnal látható lesz, miért igényel a tűzvédelem kiemelt kezelést.


Az Egyesült Királyságban némileg jobb a helyzet. Ott ”csak” évi közel 300 hasonló baleset történik. A különbség hatalmas, bár évi 16 millió fontba kerül az ilyen esetekben szükséges tűzoltás és mentés. Adja magát a kérdés, hogy vajon mi indokolja az óriási különbséget a két ország között?


A hulladékfeldolgozó telep forrongó mélysége


A telepeken teljesen természetes módon hő is keletkezik, azonban amikor ez láthatóvá válik, akkor már baj van. A megoldást több hőkamera elhelyezése jelentheti, amellyel már a folyamatok korai szakaszában beavatkozhatunk, jelentősen csökkentve az üzemi balesetek számát.



Érintésmentesen

A hulladékfeldolgozó telep folyamatos megfigyeléséért minden kritikus ponton külön hőkamera felelős. Ugyanakkor nem változtatják meg a napi működést, arra semmilyen külső hatást nem gyakorolnak.




Vizuális megjelenítéssel


A hőkamera bejövő adatait a rendszer könnyen érthető grafikonokon szemlélteti a termikus különbségeket. Láthatjuk, hogy korábban milyen hőmérsékleti értékeket mértünk, és a jelen pillanatban milyenek az adatok, a potenciális veszélyforrások összetéveszthetetlen jelekként mutatkoznak meg a rendszerben.


Intelligens megoldás

A tűzvédelem is okos megoldásokba szervezhető. Riasztásokat építhetünk a rendszerünkbe, amelyben a túlzottan magas vagy a veszélyesen alacsony hőmérsékletről egyaránt értesítést kaptunk, csakúgy, mint a számunkra már nem tolerálható hőmérséklet-különbségekről.


A cél a megelőzés

A korai riasztások révén nem magáról a tűzesetről, hanem már az oda vezető folyamatokról kapunk értesítést. A tűzvédelem már a tűz kitörése előtt megkezdődik, hiszen a rendszer jelez, hogy a hőmérséklet-változások veszélyesre fordultak.


A rögzítő lehet minden I széria feletti NVR (I, M, ids-I széria,...)


Lehetséges felhasználás






​Szeméttelep

​Hulladékégetés

​Energetikai hasznosítás


A megelőzés fontossága a gyakorlatban - így csinálják mások


Folyamatos témát jelent napjainkban a fenntarthatóság és az újrahasznosítás. A hulladékfeldolgozó telepek szerepe egyre növekszik, azonban a tűzvédelem és a biztonság területén még hajlamosak a kockázatok lekicsinylésére. Ennek ellenére a telepekre számos éghető anyag kerül, gondoljunk csak az aeroszolokra vagy a lítiumion-akkumulátorokra. A hatások pedig könnyen összeadódhatnak, vagyis a tűz esélye minden ilyen telepen folyamatosan jelen van. Franciaországban már az ipar legtöbb tűzesete a hulladékfeldolgozó telepekhez kötődik. A probléma azonban megelőzhető, a kockázat pedig radikálisan csökkenthető!


Milyen kihívásokkal szembesül egy tűzvédelmi rendszer?


Minél korábban vagyunk képesek a tűzveszély észlelésére, annál alacsonyabb szinten tarthatjuk a keletkezett károkat. Itt a biztonsági és egészségügyi mellett a környezetvédelmi és a gépeket érintő kockázatokra is figyelnünk kell. Egy jól működő rendszer a tűzeset észlelését követően az illetékes hatóságok felé jelzést küld, ugyanakkor a telephely sajátosságaihoz is alkalmazkodik. Más a hőtermelő-képessége egy-egy csarnoknak munkaidőben vagy azon kívül, illetve hat rá az ott használt eszközök (pl. targonca, daru, teherautó, emelő, stb.) által termelt hő is.


Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön, integráltan, egységet alkotva kell működnie az összes telepített tűzvédelmi infrastruktúrával. Ezen eszközök skálája nagyon széles: tűzgátló ajtók kezelése, vízfüggönyvezérlés, vízágyúk, mágnesszelepek, stb. A hulladékfeldolgozó telep számára egy komplex, egymással kommunikáló rendszer megtervezése és beépítése jelentette a legnagyobb kihívást. Nem elég, ha a hőkamera érzékeli a tüzet, fontos, hogy időben el tudja indítani az oltást is. Legalább ilyen fontos paraméter, hogy téves riasztás esetén a vízpermet leállítható legyen, bár ezek előfordulása meglehetősen ritka.



Milyen megoldás született?


A rendszerbe a Hikvision kínálatából az alábbi kamerákat építették be: bispektrális (DS-2TD4136T), turret típsú DS-2TD1217-2 és fix ipari kamerák DS-2TA21-2AVF vagy DS-2TD3017.


Elhelyeztek továbbá egy termográfiai dómkamerát, a helyszín egyik nagyobb épületének közepén. A kamera “emissziós sugárzást” mér. Vagyis azt a sugárzást, amelyet minden olyan tárgy kibocsát a hatókörben, amelynek hőmérséklete eléri az abszolút nulla fokot. A hőkamera a tárgy viselkedésének (vagyis az általa kibocsátott sugárzásnak, ezáltal a hőmérsékletének) változását észlelni, valamint ez alapján képes riasztani. A riasztást követő fázisban a dómkamera két oldalán lévő vízágyúk veszik át a főszerepet. A vízágyú a riasztást követően célzottan, az érintett területet permetezi vízzel. Az integrált rendszernek köszönhetően a tűz észlelését követően nagyon rövid időn belül, automatikusan megkezdődik az oltás.


A tűzvédelem azonban nem kizárólag az oltást foglalja magába, a szükséges megelőzést a rendszer időszakos tesztekkel biztosítja. A napi tesztek során a tűzcsapokat vezérlő vezetékek épségét vizsgálják, bármilyen rendellenesség esetén pedig a rendszer figyelmeztetést küld, hogy a kezelő megtehesse a szükséges intézkedéseket.


Védelem kívül és belül


A bemutatott rendszerhez kapcsolódva Hikvision kül- és beltéri termográfiai csőkamerákat (DS-2TD2136T-10) és Hikvision bispektrális kamerákat (DS-2TD2636T-10) szereltek fel a papír, műanyag, fa, fém és hulladék, elektromos- és elektronikus berendezések (WEEE) tárolásának ellenőrzése céljából. A rendszer legapróbb részletekre is kiterjedő figyelmét bizonyítja, hogy a válogatógép szállítószalagja is külön termográfiai kamerát kapott (DS-2TA21-2AVF), amely megakadályozza, hogy égő hulladék kerüljön a gépbe. A rendszerbe illeszkedik a telephely őrzésével megbízott kolléga is, hiszen ő kézi termográfiai kamerával (DS-2TP31-3AUF) tudja ellenőrizni a riasztásokat és a tűzvédelem szempontjából kritikus pontokat “körutai” alkalmával.



Riadó!


A rendszer a forró pontok érzékelésekor küld riasztást. Munkaidő alatt egy riasztási üzenet formájában érkezik meg a telephely felügyeleti központjába, hívás formájában a telephely vezetőjének, valamint hangszórón keresztül a telephelyen tartózkodók számára. Munkaidőn kívül egy távoli felügyeleti központban lévő operátorhoz fut be a riasztás. Ezt követően neki kell ellenőriznie a jelzett veszélyt, értesítenie a hatóságokat, valamint a telephely vezetőjét.


Mióta a Hikvision tűzvédelmi rendszert üzembe állították, több tűzesetet sikerült azonnal érzékelni a hulladék újrahasznosító telepen. Ezekhez kapcsolódóan a tűz keletkezésének okaival kapcsolatosan is hasznos információkat kaptak, amely tapasztalatokat fel tudják használni a telep fejlesztése során is. Egy hagyományos rendszerben ezek az információk nem álltak volna rendelkezésre, mindössze egy-egy jelzés érkezett volna a tűzesetről.


Albert Sintes, az integrátor cég műszaki igazgatója és munkatársa szerint:

"Ezeket a kamerákat a kiváló távolság/pontosság arányuk és a kiterjesztett hőmérsékleti tartományuk miatt választottuk. A Hikvision technikai támogatását reaktívnak és magas színvonalúnak találtuk. Emellett a kamerákat könnyen integrálni tudtuk más márkájú megoldásokkal, például a HydroTop, és a Vanderbilt megoldásaival, és az ügyfél egyedi igényei szerint konfigurálhattuk őket."


Néhány kamera a kínálatból


HeatPro IP hő- és láthatófény kamera


Garancia: 3 év

Kialakítás: dómkamera

Dualitás: hő- és láthatófény kamera

Hőkamera felbontás: 160x120




 

Hő- és csempekamera

Garancia: 3 év

Kialakítás: csempekamera

Dualitás: hő- és láthatófény kamera

Hőkamera felbontás: 160x120




 


HeatPro IP hő- (256x192) 50°x37° és láthatófény (4 MP) kamera;-20°C-150°C; villogó fény/hangriasztás

Garancia: 3 év

Kialakítás: csőkamera

Dualitás: hő- és láthatófény kamera

Hőkamera felbontás: 256x192

bottom of page