top of page

SATEL RK-szériás távirányítók tesztje

Frissítve: 2023. febr. 22.

A Satel által gyártott univerzális távirányítók nagy népszerűségnek örvendtek az elmúlt években, köszönhetően a jó árfekvésüknek, megbízhatóságuknak és egyszerűségüknek.

A korábbi szériák azért szűntek meg, mert a régebben használt alkatrészek elérhetetlenné váltak, gyártásuk megszűnt, így teljesen új alapokra kellett helyezni az eszközöket.


Ennek köszönhetően sok új funkció vált elérhetővé, pl. most már 24V AC-ról is megtáplálható az eszköz. Erre már régóta igény mutatkozott, mivel gyakran olyan eszköz mellé helyezték a távirányító-vevőt, aminek a betáplálása 24V váltakozó árammal történt.

Emellett a korábban csak az egyik típusú távirányító-vevőnél elérhető szoftverrel történő programozás szintén kibővült. Most már az összes eszközt tudjuk így programozni, ráadásul egy teljesen új, könnyebben használható szoftverrel.

A széria tagjai:

· RK-1K

· RK-2K

· RK-4K

· RK-4K SMA


A termék nevében az RK, a lengyel Radio Kontroller szóra utal, a kötőjel utáni szám pedig jelzi, hogy hány relével rendelkezik az eszköz, az SMA jelzésű terméknél pedig található egy SMA aljzat, így lehetőségünk van külső antenna csatlakoztatására, amennyiben további erősítésre lenne szükségünk.

Mindegyik termékhez jár 2 db távirányító, ezek a relék függvényében lehetnek 1, 2 vagy 4 gombosak. (Ha további távirányítóra lenne szükség, akkor az összes Satel által gyártott 433MHz-en működő távirányító kompatibilis vele.)

A doboz tartalma

A termék belülről

Mindegyik termékhez ugyanazt a NYÁK-ot használják. Ahogy a képen is látszik, megvan a többi relé és az antenna helye is, de ezeket az alkatrészeket egyszerűen nem ültetik be, hogyha nem szükséges. (felül RK-1, alul RK-4 SMA).


Programozás

A programozói szoftver az RK SOFT, amelynek a felépítése és megjelenése tekintetében hasonló a korábbi években kiadott szoftverekhez (Perfecta soft, Abax soft, GX Soft). A programozáshoz a megszokott USB-RS kábel használható.


A csatlakozás egyszerű és gyors, a feltanításhoz kétszer kell megnyomni a távirányító gombját. A programnak nagyjából ez a teljes funkcionalitása. A távirányító adatokat exportálhatjuk, névvel elláthatjuk és kereshetünk is benne (ami különösen hasznos, hiszen akár 1024 távirányítót is képes kezelni a vevő).

További telepítési információk a Tudástár oldalunkon elérhetőek.


Hatótávolság teszt

Az SMA-s RK 500 m, míg a többi eszköz 350 m hatótávolságot biztosít nyílt terepen a gyártói állásfoglalás szerint.

A teszten egy RK-1-et és egy RK-4K SMA-t használtunk, közvetlenül rádugva egy SMA antennát (SATEL ANT-OBU-Q).


Beltéren

A vevő a RIEL irodaház 2. emeletén volt megtalálható. Az eszköz a 3. emeleten, a 2. emeleten, az 1. emeleten és a földszinten kifogástalanul működött. A pinceszinten már csak bizonyos tesztpontokon tudott bejelezni. (Az épületen belül a 2. emelet és a pinceszint között 3 vasbeton födém van, aminek az átlövésére már nem képes az eszköz.)

Az egyes készülékek között nem állapítható meg különbség. Mind az SMA antennával ellátott eszköz, mind a külső antenna nélküli hasonló eredményt hozott.


Kültéren

A képen látható a gyári karakterisztikája az eszközpárosnak. Ahogy az várható volt, a városi környezetben ennél alacsonyabb értékeket kaptunk, mivel a különböző épületek nagymértékben leárnyékolják az adást.

A RK-4K SMA esetében 200 m, míg a RK-1K esetében a 150 m-es sugarú kör rajzolódik ki a fenti kép alapján. Opcionálisan egy nagyobb nyereségű antennával a hatótávolságot igény esetén még tovább tudjuk növelni az RK-4K SMA eszközöknél.


Konkluzió

Összességében az új távirányító-széria hű maradt elődjéhez. Elérhető áron megvásárolhatóak az eszközök, használatuk és telepítésük egyszerű, így mindenképp jó választás a külső távirányítót igénylő megoldásoknál.





bottom of page