top of page

Rendszerfelügyelet és -vezérlés egyetlen eszközzel – Satel ETHM-A

Frissítve: 2023. febr. 22.

A lengyel gyártó ezúttal egy multifunkcionális felügyeleti modullal rukkolt elő, amely stabil – vezetékes – intranetkapcsolaton keresztül akár szél- és naperőművek felügyeletét is el tudja látni, de többek között használható távoli vezérlésre vagy adatgyűjtőként is.



Hol alkalmazható?

  • Olyan létesítményekben, amelyek bizonyos paraméterek folyamatos ellenőrzését igénylik

Az ETHM-A vezetékes TCP/IP kapcsolatot használ az adatátvitelhez, ezért –a feltöltőkártyás SIM kártyával működő modulokhoz képest –a hálózat karbantartásához, működtetéséhez sokkal kevesebb erőforrás szükséges, az adatkapcsolat pedig stabilabb. A GSM-modulokkal ellentétben az ETHM-A esetében nincs szükség rendszeres adategyeztetésre és egyenlegfeltöltésre. A Satel felügyeleti modulja ezért ideális lehet szél- vagy naperőművek ellenőrzésére is, hiszen ezeknél a hőmérsékletet, az időjárási körülményeket, a panelek szennyeződésszintjét vagy az akkumulátorok állapotát folyamatosan és megbízhatóan felügyelni kell.

  • Olyan helyeken, ahol nincs mobilhálózati lefedettség, vagy a térerő túl gyenge a megbízható átvitel biztosításához

Ilyenek például a vasbetonépületek belsejében vagy a föld alatt elhelyezkedő szerverszobák, technikai helyiségek, kutak, föld alatti tartályok, bányák (ahová levegőminőség-érzékelők is csatlakoztathatók) vagy hajók, amelyek a saját műholdas kapcsolatot használva továbbítják a szárazföldre a modul által leolvasott értékeket.


A Satel ETHM-A legfontosabb jellemzői:


Maximális rugalmasság

Az ETHM-A meglévő és újonnan épített létesítményekben egyaránt jól használható. A modul az észlelt eseményekkel kapcsolatos információkat a helyi hálózaton keresztül továbbítja a biztonsági szolgálat felügyeleti állomásaira, vagy a megadott személyek számára.


Az ETHM-A riasztóközponthoz is csatlakoztatható, ha a központ kimeneteit a modul bemeneteihez csatlakoztatják és megfelelően konfigurálják. Riasztórendszerekben a modul felügyeleti célra használható, a TIP/RING bemenetei és a vonalszimulációnak köszönhetően képes távfelügyeletre jelezni a szabványos kommunikációs protokollokon (CID, SIA).

A Satel modulja mobilalkalmazás segítségével akár okosotthon rendszerekben is jól alkalmazható, pl. riasztó élesítésére vagy kapu nyitására, vagy automatikus parancsvégrehajtásra bizonyos események bekövetkezésekor.

Az ETHM-A emellett minden riasztóközponttal kompatibilis, a régebbi rendszerekbe is képes „életet lehelni” – új, korábban nem elérhető funkciókkal bővíti azokat. A modul képes önállóan is működni, például a különféle eszközök és automatizálási rendszerek állapotának felügyelete esetén.



Digitális adatgyűjtés

Az eszköz egyvezetékes (1-wire) digitális érzékelőbusszal van ellátva, és akár 8 érzékelőt is támogathat. Előnye, hogy a busz hossza akár 30 méter is lehet!

Ha hőmérsékletmérésről van szó, az ETHM-A mindenütt hasznosnak bizonyul: a -35°C és +60°C közötti tartományban mérő SATEL DS-T1 és a -40 °C és +110 °C közötti tartományban mérő DS-T2 érzékelőkkel is kiválóan működik.

Az analóg bemenetekhez és az egyvezetékes érzékelőkhöz két küszöbérték, egy alsó és egy felső rendelhető. A küszöbértékek túllépése esetén a modul:

  • jelentést küld a felügyeleti állomásnak,

  • értesíti a megadott személyeket,

  • automatikusan válaszol és végrehajtja a programozott műveletet.


Létesítményfelügyelet

Az ETHM-A bárhol használható, ahol rendelkezésre áll helyi hálózat (LAN). Mivel támogatja a hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőket, a modul tökéletesen alkalmas a környezeti feltételek felügyeletére. Élelmiszerek vagy gyógyszerek tárolása során például a modul:

  • folyamatosan információkat küld a kiválasztott paraméterekről,

  • riasztást küld a beállított határértékek túllépésekor vagy a bemeneti állapot változásakor,

  • reagál a konkrét eseményekre.


Távirányítás

Az ETHM-A modul 4 OC típusú kimenettel rendelkezik. Ezek távolról vezérelhetők és bárhonnan aktiválhatók:


  • a GX CONTROL mobilalkalmazás segítségével;

  • a számítógépeken elérhető GX Soft segítségével;

  • IoT megoldások használatával.



Internet of Things (IoT) – a dolgok internete

Az ETHM-A univerzális felügyeleti modul támogatja az automatizálási és adatgyűjtő rendszereket. Azáltal, hogy az MQTT, JSON és JSON/HTTP nyílt kommunikációs protokollokat használva kommunikál más eszközökkel, működése tökéletesen illeszkedik a dolgok internetének koncepciójába.

Ez a lehetőségek széles körét biztosítja a felhasználói számára, beleértve a továbbított adatok feldolgozását, gyűjtését és megjelenítését is.


Az IoT-be integrált modul lehetővé teszi a kimenetekhez csatlakoztatott összes eszköz távvezérlését is, skálázhatóvá téve ezzel a komplett rendszert. A GX Soft szoftverrel hatékonyan konfigurálható a kiszolgálóval folytatott kommunikáció.


Mobil hozzáférés

A Satel kommunikációs modulokhoz fejlesztett alkalmazása a GX CONTROL, amely Android és iOS eszközökhöz is elérhető. Az alkalmazás segítségével:

  • ellenőrizheti a bemenetek és kimenetek, vagyis a csatlakoztatott érzékelők és eszközök állapotát;

  • megjelenítheti az analóg bemenetek és a digitális érzékelők által mért értékeket;

  • böngészheti és törölheti a hibamemóriát;

  • böngészheti és szűrheti az eseménymemóriát;

  • távolról vezérelheti a modulkimeneteket, vagyis a csatlakoztatott eszközöket.

A PUSH üzenetek révén a felhasználók folyamatosan hozzáférhetnek a rendszerinformációkhoz.


Az alkalmazás konfigurálása a mobileszközön egyszerű, ahogy az adott rendszerhez való csatlakozás is: mindössze arra van szükség, hogy az okoseszköz kamerájával beolvassunk egy, a GX Soft által generált QR-kódot.


Funkcionális szoftver

A GX Soft egy felhasználóbarát felülettel rendelkező, sokoldalú eszköz, amely a SATEL kommunikációs modulok konfigurálására és diagnosztikájára szolgál. Segítségével a telepítők a modul összes funkciójához hozzáférhetnek: programozhatják a működést az adott telepítés követelményeihez és a felhasználók elvárásaihoz igazodva. Az ETHM-A helyben RS-232-USB konvertálókábellel, illetve távolról Etherneten keresztül csatlakoztatható a GX Softhoz.


Egyszerű és biztonságos csatlakozás

A SATEL felhőszolgáltatása rendkívül megkönnyíti a GX CONTROL és a GX Soft számos funkciójának használatát. Az alkalmazás, a szoftver és a modul közötti kommunikáció konfigurálása csak néhány pillanatot vesz igénybe, és nem igényel külső IP-címet vagy bonyolult hálózati beállításokat. A továbbított adatok titkosítása összetett algoritmussal történik az átvitel biztonsága érdekében.

Távoli szoftverfrissítés

Az ETHM-A támogatja az UpServ szoftvert és így távolról is frissíthető, vagyis a telepítők anélkül aktiválhatnak új funkciókat, hogy ténylegesen megjelennének a telepítés helyszínén és szétszerelnék a modult.

 

Az általunk forgalmazott termékekkel kapcsolatos műszaki kérdés vagy probléma esetén a RIEL hozzáértő és tapasztalt mérnök csapata munkanapokon 8 és 18 óra között áll rendelkezésre a +36 1 236 8092-es telefonszámon vagy a support@riel.hu email címen.

bottom of page