top of page

N+M hot spare funkció tesztelése

Frissítve: 2023. febr. 22.

A RIEL mérnök csapatának legújabb tesztjében a biztonságtechnikai rendszerek még nagyobb biztonságának elérésére szolgáló N+M hot spare funkciót vizsgáltuk.



A Hikvision felső kategóriás hálózati rögzítőiben (DS-9600NI-I és DS-96000NI-I széria) található N+1 hot spare funkció kibővült, így használatával már 1 darab hot spare/backup rögzítő helyett 32 normál működésű és 32 db hot spare funkciós rögzítő lehet a rendszerben.


Ezzel a funkcióval a biztonságtechnikai rendszerek még nagyobb biztonságát érhetjük el, mivel több rögzítő meghibásodása esetén, amennyiben rendelkezünk több hot spare\backup rögzítővel, akkor ezek át tudják venni minden meghibásodott eszköz szerepét.


A hot spare funkció alapfeltételei:

- azonos firmware verzió minden rögzítőn

- fix IP-cím minden rögzítőnek (DHCP nem megengedett)

- a rögzítőknek nem kell ugyanannyi merevlemezzel rendelkezniük

- backup rögzítő esetén javasolt akkora csatornaszámút választani, mint amekkora a legnagyobb normál funkciójú rögzítő a rendszerben


Ha megjelenik egy új funkció akkor azt szinte minden esetben le is teszteljük a RIEL mérnök csapatában, így elkerülhetik ügyfeleink az éles rendszerben bekövetkező nemkívánatos eseményeket, és ha esetleg hibát tapasztalatunk akkor azt rögtön jelezzük gyártóink felé is.


Tesztünkben 4 db DS-9632NI-I8 rögzítőt használtunk V4.50.000 build 210125 firmware verzióval az N+M hot spare funkció teszteléséhez. Első tesztjeink alatt ki is derült, ha a rögzítők DHCP alapján kapták a hálózati beállításokat, akkor nem működött a funkció.

További tesztjeink minden esetben sikeresek voltak, a backup rögzítők mindig átvették a meghibásodott rögzítők szerepét. Ha a normál rögzítők visszaálltak állandó működésre, akkor a felvételek vissza is szinkronizálódtak azokra, elkerülve a felvételek elvesztését. A felvételek esetén 10-15 másodperc átállási idővel kell számolni, ennyi idő szükséges, hogy a backup rögzítők üzemkészek legyenek. Ha kritikus infrastruktúráról van szó, akkor ezt az 10-15 másodpercet a kamerákba telepített SD kártyával az ANR funkció bekapcsolásával tudjuk rögzíteni.


A teszt rövid leírása:


N+1 teszt Eszközök: Normal NVR, HS (hot spare) NVR Interfész: GUI

A funkció bekapcsolása után a HS rögzítőre felvettük a Normal NVR-t. A monitorozás ezután megkezdődött. A Normal rögzítő hirtelen leállása után átvette a HS üzemmódba kapcsolt rögzítő szerepét. A felvételrögzítés mindaddig folyt, amíg nem érzékelte a HS NVR a hiba megszűnését. Ezután a már működő Normal-ra felszinkronizálta a felvételeket, majd a működés a megszokott keretek között ment tovább.


N+M teszt

2 rögzítő normál üzemmódban, 2 rögzítő hot spare üzemmódba állítva. Ezek egy LAN hálózaton és szegmensben vannak.

1.: 10.0.4.150 (Normal 1)

2.: 10.0.4.199 (Normal 2)

3.: 10.0.4.158 (Main HS 1)

4.: 10.0.4.153 (HS 2)


Hálózatvesztés

Teszt ok, N+M funkció működik. Normal 1 -> Main HS 1 (Backing up, szikronizálás ok) Normal 2 -> HS 2 (Backing up, szikronizálás ok)


Teljes leállás

Teszt ok, N+M funckió működik. Normal 1 -> Main HS 1 (Backing up, szinkronizálás ok) Normal 2 -> HS 2 (Backing up, szinkronizálás ok)


Hálózatvesztés + HS eszköz meghibásodás szinkronizálás közben

A teszt annyiban tér el az előzőtől, hogy a Main HS 1 rögzítőből kihúztuk a LAN kábelt miközben szinkronizálta a felvételeket a Normal 1 működésű rögzítőre. A kábel visszahelyezése után nem észlelte a rögzítőt, "felkészülés a szinkronizálásra" üzenet volt látható. Amennyiben a rögzítőt újraindítottuk, megcsinálta a szinkront.


Teljes leállás + HS eszköz meghibásodás szinkronizálás közben A teszt annyiban tér el az előzőtől, hogy a HS 2 rögzítőt leállítotottuk miközben szinkronizálta a felvételeket a Normal 2 működésű rögzítőre. Tápfeszültség alá helyezés után, a rögzítő bebootolt, a szinkron végigment.



A riel.hu weboldalon található RIEL Tudástárban további érdekes cikkeket, hasznos információkat találhatsz.




bottom of page