top of page

Hikvision szolár kamerák – Teszt

Frissítve: 2023. febr. 22.

Az előző cikkünkben bemutattuk a Hikvision második generációs napelemes megoldásait, ebben a cikkben pedig szeretnénk gyakorlati tesztünk eredményét is megosztani.


Tesztelt eszközök

DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40

DS-2XS6A87G1-L/C32S80

A legkisebb kamera típusból (DS-2XS2T41G0-ID/4G/C04S05) nem kaptunk még tesztre, így ezt még nem tudtuk gyakorlatban kipróbálni.

Szerelés, első benyomás

Az eszközök doboza a napelem panel miatt nagyobb egy átlagos kamera doboznál, de nagyon biztonságosan vannak becsomagolva, így szállítás közben nagyon nagy erőhatásnak kell érnie a dobozt, hogy a panelben kár keletkezhessen.

Összeszerelés szempontjából mindkét termék kiválóan sikerült, könnyű összerakni a mellékelt tájékoztató alapján.


Felszerelés szempontjából megoldható oszlop és oldalfali szerelés is, ezekhez minden tartozék rendelkezésre áll. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy az eszközök nagyobb súllyal rendelkeznek, mint egy átlagos kamera, így megfelelő átmérőjű stabil oszlopra vagy tartófalra kerüljenek felszerelésre.

DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40: 8,5 kg + 1 kg szerelőtalp

DS-2XS6A87G1-L/C32S80: 25 kg + 3,3 kg akkumulátor


A napelem panel döntési szöge mindkét termék esetén állítható, azonban a standard kamera esetén szabadon állítható, az advanced szériás eszköznél az előre beállított döntési szögeket tudjuk használni. Működés szempontjából ennek jelentősége nincsen, a Magyarországon ajánlott 30 fokos döntési szög mindkét terméknél könnyen beállítható.



A kamera mindkét eszköznél külön dönthető és forgatható, így kényelmesen beállítható, milyen területet szeretnénk megfigyelni az eszközökkel.

A piacon található nem egybe szerelt napelemes megoldásokhoz képest a kis súly és a kialakítás mindenféleképp előny, így az oszlopot se terheli a rendszer túlzottan és kábelezése is sokkal egyszerűbb. A kamera ezekkel a megoldásokkal szemben nem cserélhető az eszközön és több kamerát se képes megtáplálni. Mobilitása miatt könnyen átszerelhető másik ellenőrző pontra is akár.

Beüzemelés

Első lépések

Az eszközöket mindenféleképp javasoljuk beüzemelés előtt asztalon beállítani és feltölteni az akkumulátorokat elektromos hálózatról, így szerelésnél nem kell arra várni, hogy azok a napelem panelről feltöltődjenek, mivel ez hosszú időt venne igénybe.

A kamerák nem táplálhatóak meg POE hálózatról, mindenképp szükséges 12V tápellátás a beüzemeléshez.

A beüzemelés ugyanolyan, mint szinte minden Hikvision eszköznél a megszokott programokkal (SADP, Batch Configuration) és a jól megszokott webböngészős menüben tudjuk ezt megtenni.


Üzemmód kiválasztása

A kamera első üzembehelyezésénél javasolt kiválasztani rögtön, hogy milyen üzemmódban szeretnénk használni az eszközt, ezek a működési időtartamot nagy mértékben befolyásolják.

Üzemidővel kapcsolatban a cikk későbbi fejezetében fogunk foglalkozni.


Tárhely

A kamerák rendelkeznek 64 GB eMMC tárhellyel, de ezeket nem javasoljuk hosszútávon folyamatos rögzítésre használni, mert az eMMC tárhelyeknek a folyamatos újraírástól csökken az élettartamuk. Az eMMC tárhely élettartamát kiírja az eszközök webböngészős menüje is. Az eMMC tárhely használatát akkor ajánljuk, ha nagyon kevés rögzítés történik, ellenkező esetben SD kártyát javaslunk. Ezek élettartama is csökken a folyamatos terheléstől, de a WD Purple SD memóriakártyával kifejezetten jó tapasztalataink vannak hosszabb távú felhasználás esetén is.


4G kapcsolat

A távoli elérés biztosításának érdekében az eszközök rendelkeznek 4G modemmel, amibe a SIM kártya behelyezése esetén a szolgáltató által biztosított APN adatok megadásával már el is érhető az eszköz távolról is.


Lehetőségünk van az adatfelhasználást felügyelni:

- adatfelhasználási tervet készíteni (mennyi adatot használhatunk fel havi szinten)

- ellenőrizni, mennyi adatot használtunk el napi, havi, éves szinten

- riasztást kérni beállított adatmennyiség esetén


Ha a SIM kártya rendelkezik SMS funkcióval akkor azt is tudjuk használni riasztások küldésére. A DS-2XS6A87G1-L/C32S80 kamera képes az Acusense funkciókról is SMS riasztást küldeni. Alacsony akkumulátor riasztásról csak Hik-Connect-en keresztül tud riasztást küldeni.


PIR riasztás

Mivel mindegyik eszköz rendelkezik PIR mozgásérzékelővel, ezért ezt is tudjuk használni riasztást kiváltó eseményként. A PIR mozgásérzékelő hatótávolsága csak 10 m, ezért érdemes telepítés esetén ezzel tervezni.


Hangriasztás

Hangszóróval és mikrofonnal csak a standard verzió (DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40) rendelkezik. A hangszóró kellőképp hangos, 15-20 m távolságban hallható, a mikrofonnak inkább csak kisebb, 5-10 m távolságban tudjuk megfelelően hallani a kamera környezetét.

A hangszórón beállítható hangüzenet lehet előre beállított, egyedi vagy akár kétirányú kommunikációra is tudjuk használni.


Kép- és hangbeállítások

A kép- és hangbeállításoknál a jól megszokott felületen állíthatjuk be a paramétereket. Korlátozás, hogy maximum 12,5 FPS-t tudunk beállítani képfrissítésnek, de ez az alábbi videón látható módon is csak minimálisan befolyásolja a felvételek folytonosságát, a biztonságtechnikai szintet ez nem csökkenti.


A képparamétereket akár ütemezni is tudjuk, így különböző megvilágítási körülményekhez igazíthatjuk az eszközöket.


Az élőképen nyomon követhetjük az akkumulátor és a töltés aktuális állapotát is.


Eszközök működése

HikConnect

A távoli elérés egyszerűen megoldható HikConnect segítségével, így sermmilyen port forward beállításra nincs szükségünk és a riasztások is rögtön megjelennek. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobilszolgáltatók egy része NAT hálózat mögé teszi az eszközöket, így ilyenkor DDNS vagy HikConnect használata javasolt! Erről részletesebben Tudástár cikkünkben található több információ.



HikCentral

A legújabb szolár kamerákat a HikCentral 2.1 kezeli már. Kezelése megegyezik a normál kamerák hozzáadásával, de képes feléleszteni távolról az eszközt, ha az proaktív vagy készenlét üzemmódban van.


DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40

A standard sorozatú kamera funkciói megbízhatóan működtek, a ColorVu technológia megfelelő megvilágítást biztosított, de fontos, hogy proaktív módban leveszi a fehér fény fényerejét 30%-ra, így maximálisan csak 10 m-en ad megfelelő megvilágítást.


Az eszközt kipróbáltuk mindegyik módban, számunkra a legideálisabb teljesítményt a proaktív módban mutatta. Ebben a módban működik a PIR és a normál mozgásérzékelés is akár folyamatos rögzítés mellett (mi ezt kikapcsolnánk, elég esemény esetén rögzíteni a legtöbb helyszínen), de a 4G kapcsolat csak akkor jön létre, ha a kamerán riasztási esemény történik, vagy ha távolról felébresztjük az eszközt élőkép lekéréshez (Hik-Connect vagy kliensszoftverből).

Üzemidő tekintetében hozta azt, amit a gyártói adatlapokon találtunk.


Késő őszi-korai téli időszak esetén tapasztalt üzemidők:

Készenlét

Teszt folyamatban, de előre láthatólag nem fog lemerülni az akkumulátor őszi időszakban.

Proaktív mód

Teszt folyamatban, de előre láthatólag nem fog lemerülni az akkumulátor őszi időszakban.

Performance mód

Lemerítette az eszköz akkumulátorát 5 nap alatt.


Kivonat a teszt időszakból:



DS-2XS6A87G1-L/C32S80

A sorozat legnagyobb tagja a standard szériához képest dupla akkora napelem teljesítménnyel már akár arra is használhatóvá teszi az eszközt, hogy performance módban használjuk huzamosabb ideig. Azt nem javasoljuk, hogy folyamatosan ilyen üzemmódban üzemeljen téli időszakban, de például napsütéses időszakokban (tavasz, nyár) állíthatjuk nyugodtan performance módba, ezen kívül pedig javasolt a proaktív, hosszabb havas időszak esetén pedig a standby mód.


Késő őszi-korai téli időszak esetén tapasztalt üzemidők:

Készenlét

Mivel proaktív módban nem merült le az eszköz, így ebben az üzemmódban nem teszteltük az eszközt hosszútávon.

Proaktív mód

Nem merült le az akkumulátor a tesztelt 8 nap alatt. (Táblázat nem tartalmazza a teljes tesztidőszakot).

Performance mód

Lemerítette az eszköz akkumulátorát 8 nap alatt.


Kivonat a tesztidőszakból:


Napelemes rendszer gyakorlati tanácsok, tapasztalatok

  1. Az üzemmódok közötti váltás mindenképp javasolt a különböző időjárási körülmények változása miatt. Javasolt üzemmódok Tél: készenléti mód Tavasz, ősz: proaktív mód Nyár: proaktív és performance mód

  2. Magyar időjárási körülmények között várhatóan télen lesz olyan időpont, amikor a kamerák lemerülhetnek! Automatikusan feltöltődnek napsütés esetén és elérhetőek lesznek utána, de nem várható el a rendszertől 100%-os rendelkezésre állás.

  3. Az akkumulátorok átlagosan 500 lemerülési ciklust bírnak ki, ezeket normál használat esetén is szükséges lesz cserélni 3-4 év alatt. Intenzív használat esetén akár előbb is, ami nem garanciális meghibásodás. Az akkumulátorok cserélhetőek a tesztelt eszközökben (DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40 esetén javasolt ezt szervízben megtenni).

  4. Téli időjárás esetén havazás esetén a készülékek napelem paneljére rá fog esni a hó, ami csak olvadás esetén fog eltűnni!

  5. A készülékek karbantartása nagyobb figyelmet igényel, mint egy normál kamera esetén, mindenképp javasolt beállítani riasztásokat alacsony akkumulátor töltöttség esetére. (erre a következő FW verziókban reméljük lesz lehetőség, jeleztük a Hikvisionnek)

  6. Állandó élőkép lekérés nem javasolt, csak huzamosabb napsütéses időszak esetén.

  7. A kamerák nehezek, ezért megfelelő alapozású és átmérőjű oszlop szükséges! A rögzítésre kiemelten kell figyelni, hogy ne csússzon le a kamera az oszlopon!

  8. Plusz kamera nem köthető az eszközökre, másik kamerára se lehet kicserélni azokat!

  9. 4G kapcsolatot ellenőrizni szükséges a telepítési helyszínen!

Bemutató videó


Összefoglalás

A Hikvison második generációs napelemes kamerái, amiket teszteltünk kiválóan alkalmasak olyan helyszínen történő megfigyelésre, ahol az infrastruktúra hiánya ilyen eszközt igényel.

A különböző üzemmódok megfelelő megoldást kínálnak az évszakoknak megfelelően, ennek megfelelő beállítását mindenképp javasoljuk figyelembe venni. A folyamatos élőképes megfigyelést egyik kamera esetén se ajánljuk, maximum nyári napsütéses időszakban.

Az AcuSense funkciók megfelelően működnek az advanced szériás eszközben, de csak performance módban érhetőek el, ami a magyarországi változékony időszakok miatt csak megfelelő mennyiségű napsütés mellett használható. A PIR érzékelő és a mozgásérzékelés analitika megbízhatóvá teszi a riasztásokat, de vadállomány miatt téves riasztások előfordulhatnak.


A ColorVu technológia választását nem tartjuk rossz döntésnek az eszközök esetében, mert így éjszakai körülmények között kiegészítő IR fény nélkül is kellően világos képet kapunk. Távolabbi mozgó tárgyak esetén a nagyobb shutter miatt előfordulhat minimális elmosódás, de ezek nem befolyásolják jelentősen a megfigyelést, ettől függetlenül jól kivehető, hogy az esemény csak téves riasztás vagy valós veszélyt jelent.


A legkisebb költséghatékony DS-2XS2T41G0-ID/4G/C04S05 eszközt teszt hiányában nem tudjuk még ajánlani, de professzionális célra ezt korlátozott akkumulátora és kisebb napelem teljesítmény miatt nem ajánlanánk, csak olyan helyszínen, ahol minimális riasztás történhet és a PIR mozgásérzékelő 10 m-es hatósugarában történik.


A középső standard kategóriás DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40 kamera már professzionális használatra is jól használható. Alkalmazását ott javasolnánk, ahol a rendelkezésre állás téli időszakban nem kritikus, belefér rövid időszak kiesése, vagy folyamatos felügyelet miatt ilyen esetben a karbantartó személyzet átállítja standby üzemmódba. Beépített hangszórója és mikrofonja használatával tovább növelhetjük a biztonsági szintet, ez mindenképp praktikus megoldás.


A legnagyobb advanced kategóriás DS-2XS6A87G1-L/C32S80 kamera használatát olyan helyen tudjuk ajánlani, ahol fontos a 8MP-es felbontás kínálta előny, ezáltal nagyobb területek megfigyelése is. Nagy akkumulátora és napeleme nem korlátozza akár hosszabb távú performance üzemmódban való használatát se, ráadásul akkumulátora könnyen cserélhető. Az AcuSense funkciók miatt (performance módban) sokkal kevesebb téves riasztást fog generálni, ami így kevesebb kiszállást is jelenthet akár, vagy az őrszolgálatnak kevesebb feladata lesz.


Üzemmódok összehasonlítása




241 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page