top of page

Hikvision szolár kamerák – Teszt

Az előző cikkünkben bemutattuk a Hikvision második generációs napelemes megoldásait, ebben a cikkben pedig szeretnénk gyakorlati tesztünk eredményét is megosztani.


Tesztelt eszközök

DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40

DS-2XS6A87G1-L/C32S80

A legkisebb kamera típusból (DS-2XS2T41G0-ID/4G/C04S05) nem kaptunk még tesztre, így ezt még nem tudtuk gyakorlatban kipróbálni.

Szerelés, első benyomás

Az eszközök doboza a napelem panel miatt nagyobb egy átlagos kamera doboznál, de nagyon biztonságosan vannak becsomagolva, így szállítás közben nagyon nagy erőhatásnak kell érnie a dobozt, hogy a panelben kár keletkezhessen.

Összeszerelés szempontjából mindkét termék kiválóan sikerült, könnyű összerakni a mellékelt tájékoztató alapján.


Felszerelés szempontjából megoldható oszlop és oldalfali szerelés is, ezekhez minden tartozék rendelkezésre áll. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy az eszközök nagyobb súllyal rendelkeznek, mint egy átlagos kamera, így megfelelő átmérőjű stabil oszlopra vagy tartófalra kerüljenek felszerelésre.

DS-2XS2T47G0-LD(W)H/4G/C18S40: 8,5 kg + 1 kg szerelőtalp

DS-2XS6A87G1-L/C32S80: 25 kg + 3,3 kg akkumulátor


A napelem panel döntési szöge mindkét termék esetén állítható, azonban a standard kamera esetén szabadon állítható, az advanced szériás eszköznél az előre beállított döntési szögeket tudjuk használni. Működés szempontjából ennek jelentősége nincsen, a Magyarországon ajánlott 30 fokos döntési szög mindkét terméknél könnyen beállítható.A kamera mindkét eszköznél külön dönthető és forgatható, így kényelmesen beállítható, milyen területet szeretnénk megfigyelni az eszközökkel.

A piacon található nem egybe szerelt napelemes megoldásokhoz képest a kis súly és a kialakítás mindenféleképp előny, így az oszlopot se terheli a rendszer túlzottan és kábelezése is sokkal egyszerűbb. A kamera ezekkel a megoldásokkal szemben nem cserélhető az eszközön és több kamerát se képes megtáplálni. Mobilitása miatt könnyen átszerelhető másik ellenőrző pontra is akár.

Beüzemelés

Első lépések

Az eszközöket mindenféleképp javasoljuk beüzemelés előtt asztalon beállítani és feltölteni az akkumulátorokat elektromos hálózatról, így szerelésnél nem kell arra várni, hogy azok a napelem panelről feltöltődjenek, mivel ez hosszú időt venne igénybe.

A kamerák nem táplálhatóak meg POE hálózatról, mindenképp szükséges 12V tápellátás a beüzemeléshez.

A beüzemelés ugyanolyan, mint szinte minden Hikvision eszköznél a megszokott programokkal (SADP, Batch Configuration) és a jól megszokott webböngészős menüben tudjuk ezt megtenni.


Üzemmód kiválasztása

A kamera első üzembehelyezésénél javasolt kiválasztani rögtön, hogy milyen üzemmódban szeretnénk használni az eszközt, ezek a működési időtartamot nagy mértékben befolyásolják.

Üzemidővel kapcsolatban a cikk későbbi fejezetében fogunk foglalkozni.


Tárhely

A kamerák rendelkeznek 64 GB eMMC tárhellyel, de ezeket nem javasoljuk hosszútávon folyamatos rögzítésre használni, mert az eMMC tárhelyeknek a folyamatos újraírástól csökken az élettartamuk. Az eMMC tárhely élettartamát kiírja az eszközök webböngészős menüje is. Az eMMC tárhely használatát akkor ajánljuk, ha nagyon kevés rögzítés történik, ellenkező esetben SD kártyát javaslunk. Ezek élettartama is csökken a folyamatos terheléstől, de a WD Purple SD memóriakártyával kifejezetten jó tapasztalataink vannak hosszabb távú felhasználás esetén is.