top of page

Hikvision rendszámolvasó kamera programozása

Rendszámolvasó rendszer programozása csak a kamerában

1. PROGRAMOZÁS

Amennyiben 1-2 db kamera kerül telepítésre rendszámolvasás céljából, és nincs igény videofelvétel rögzítésére, a kamerák önállóan is alkalmasak rendszámolvasási feladatra SD kártyával kiegészítve.

Amennyiben rögzítő is van a rendszerben, a beállítások nagy része onnan elvégezhető, azonban a narancssárgával jelölt beállításokat mindenképpen a kamerában kell elvégezni.

1.1. CSAK KAMERA HASZNÁLATA ESETÉN TÖRTÉNŐ PROGRAMOZÁS

Kompatibilis kameratípusok:

  • DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P, (a P betűvel jelölt kamerák rendelkeznek rendszámolvasó analitikával)

  • DS-2CD7A26G0/P-IZ(H)S, (a P betűvel jelölt kamerák rendelkeznek rendszámolvasó analitikával)

1.1.1. Képbeállítások

A kamera saját böngészős menüjéből elérhetőek a különböző képbeállítások.

1. ábra Kép beállítása

A Beállítások > Kép > Megjelenítési beállítások menüpontban a képbeállításokhoz a megfelelő eredményért a Beállítási forgatókönyv paramétert „Normál” értékről „Út” paraméterre kell megváltoztatni, így az alábbi paraméterek kerülnek automatikusan beállításra:

· Expozíciós Beállítások

· Expozíciós Idő: 1/1000

· Gain: 20

· Focus Beállítás

· Focus Mode: Semi-auto

· A WDR nem kerül automatikusan bekapcsolásra, így ezt kézzel kell bekapcsolni:

· Backlight Settings

· WDR: ON


1.1.2. Alarm Kimenet

2. ábra alarm output

Amennyiben a kamera kontaktuskimenete sorompónyitásra lesz felhasználva, a következő beállításokat szükséges elvégezni a Beállítások > Esemény > Alarm kimenet menüpontban:

· Ütemezés 00:00-tól 24:00-ig Hétfőtől-Vasárnapig.

· Amennyiben arra van szükség, hogy a kapcsolási műveletkor a kontaktus meghúzzon, és adott ideig úgy is maradjon, akkor a Késleltetés paraméterérték ezt az időt szabályozza.

1.1.3. Közúti forgalom beállítása

A Beállítások > Közúti forgalom > Területi Beállítások almenüben állíthatók be a rendszámolvasás paraméterei:

· Az Engedélyezés kipipálásával engedélyezni kell először az analitikát.

· Az Területi beállítások ablakban a területet a két sárga szakasz pozícionálásával kell felrajzolni (egy sávban egyszerre csak egy rendszám kerül leolvasásra),

· DS-2CD7A26G0/P-IZ(H)S kameránál megjelenik a vonalátlépés, melynek az a célja, hogy ha valamilyen objektum átlépi azt, a kijelölt területen belül elkezdi keresni a rendszámot. Ezt a beállítást csak a kamera webes felületén lehet beállítani, ezért fontos, hogy ha távolról is szeretnénk menedzselni a rendszert, akkor a kamerát is érdemes elérni az esetlegesen futó finomhangolások miatt.


3. ábra Közúti forgalom

A Összes pálya száma-t 1-re javasolt állítani, illetve a Ország régióban esetében Europe Region General értéket kell beállítani, hogy a magyar szintaktikát felismerje.


4. ábra DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmware-nél V5.4.5 build 170731
 

Megjegyzés

Ha több kamera kerül telepítésre rendszámolvasás céljából a helyszínen, célszerű a továbbiakban mindent a rögzítőről programozni, ebben az esetben a leírást a Rögzítőben fejezettől javasolt folytatni.

 

· A „License Plate Width” megadja, hogy a képen szereplő rendszám legalább és legfeljebb hány pixel széles lehet, így e tartományon belül eső szövegeket tekinti rendszámnak. (Az alapértékek Min. 130 és Max. 500, a minimum érték megváltoztatása javasolt 250 pixelre a pontosabb eredmények érdekében, a maximum érték megváltoztatása nem javasolt.) (csak a régi DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmware-nél V5.4.5 build 170731)


· A „Select Mode” adja meg, hogy a rendszám megjelenésétől mennyi idő elteltével kerüljön a rendszám beolvasásra. „City Street” érték esetén ~6 mp késéssel kerül beolvasásra a rendszám (ez az alapérték), „Entrance/Exit” érték esetén 1 mp múlva, szinte azonnal megtörténik a felismerés. Custom” érték esetén megadható tetszőleges idő, amelynek elteltével kerül csak regisztrálásra a kép. (csak a régi DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmware-nél V5.4.5 build 170731


5 ábra DS-2CD4A26FWD-IZ(H)S/P firmware-nél V5.4.5 build 170731

· Az Élesítés ütemezése és hozzárendelési mód beállítása alapból 00:00 – 24:00 Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, ettől akkor érdemes eltérni, ha van olyan időszak, amikor biztosan nem kell, hogy működjön az analitika, így az adott holtidőben nem történhet semmilyen olvasás.


· A Kapcsolódás módja menüpontban lehet a beolvasott rendszámokra többféle feladatot indítani a kamerából: Központ (iVMS/HikCentral kliensprogram értesítése), Feltöltés FTP-re/memóriakártyára (Kép feltöltése FTP szerverre), Riasztás kimenet indítás (a kamera saját alarm kimenet reléjének rövidre zárása 1A-1B, 7/A-nál 2 kimenet van 2A-2B. Ezek a feladatok az alábbi esetekben hívhatók meg: