top of page

ColorVu Panorámakamerák – Teszt

Frissítve: 2023. febr. 22.

A Hikvision új panorámakamera-sorozatot dobott piacra, amely az integrált ColorVu technológiával színes képet biztosít nagy látószögben, akár 0,0005 lux fényviszonyok mellett is: szinte teljes sötétségben.


Az új panorámakamera-család minden modellje a Hikvision AcuSense MI technológiáját használja, hogy megkülönböztesse a valódi biztonsági fenyegetéseket és más mozgó objektumokat, például állatokat, lehulló leveleket és heves esőt. Ez segít az őrszolgálatoknak, hogy a valós biztonsági eseményekre összpontosíthassanak, és minimalizálják a költséges téves riasztásokat.


Régebben a halszemoptikával szerelt készülékek egy darab CMOS szenzorral rendelkeztek, így az általuk kreált kép meglehetősen torz volt, a kép szélén megnyúlás, görbülés volt tapasztalható. Ez látható 180° látószögű kamera tesztünkben is.


A jelen tesztben szereplő eszközök 2 db 4MP-es szenzorral ellátott optikát kaptak, melyek 4 mm-es fókusztávolsággal rendelkeznek. Vízszintes látószögük 90-90° és a képfúziós technológiának köszönhetően a két kép összefűzve 180°-os területfelügyeletet eredményez minimális torzítással. A képfúziós folyamat fényerő- és színfeldolgozási technológiákat is tartalmaz, amelyek biztosítják a konzisztenciát a teljes nagy látószögű képen. Ez jelentős előrelépés a hagyományos panorámakamerákhoz képest, amelyek nem kompenzálják a bal és jobb oldali objektívek eltérő fényviszonyait.

Tesztelt eszközök: DS-2CD2T87G2P-LSU/SL és DS-2CD2387G2P-LSU/SL

FW: V5.7.1 build 220225

  • Szenzor: 2 × 1/1.8" Progressive Scan CMOS

  • Max.: Felbontás: 5120 × 1440 px (2x4MP)

  • Érzékenység: 0.0005 Lux (ColorVu)

  • Fókusztávolság: Fix, 4mm

  • Vízszintes látószög: 180° ± 10°

  • Apertúra: F1.0

  • Max. képkockasebesség: 20 FPS (WDR-rel 12.5 FPS)

  • Kódolás: H.264(+) / H.265(+) / MJPEG

  • WDR: 130 dB

  • SD-kártyahely, beépített mikrofon és mono hangszóró

  • Ki -és bemenetek: Riasztás (alarm), hang

  • AcuSense tévesriasztás-szűrés

  • ColorVu technológia

  • Villogó fény -és hangriasztás

Képösszefűzés

Ahhoz, hogy a 2 szenzor által leképzett kép 1 videófolyamként jelenjen meg, szükséges ezeket összefűzni. Ezt a kamera webes felületén, a Rendszerbeállítások menüpontban van lehetőségünk beállítani.

Az összefűzéshez azt az optimális távolságot kell megadni, ami a kamera telepítési helye és megfigyelni kívánt célterület középpontja között található. Az összefűzési távolság beállításához közelibb objektumoknál megfigyelhető minimális összefűzési hiba, de ez a biztonsági célú megfigyelést nem befolyásolja.


Rögzítés

A panorámakamera által biztosított egyedi 5120 × 1440 px (2x4MP) felbontást a teszt pillanatában csak a NI-K2 széria feletti rögzítők képesek kezelni.

Megjelenítés kezelőfelületeken

Az összefűzött kép aránya 32:9, tehát normál felosztású nézetbe csak összenyomva férne el, ezért lehetőség szerint szükséges 2 darab egymás melletti ablak összevonása. Erre az ingyenes iVMS-4200 és a fizetős HikCentral is képes. Azonban a rögzítő videókimenetén történő megjelenítés esetén csak az NI-I és NXI-I típusú rögzítők képesek az egyedi képosztásra, a többi rögzítőn 16:9 képaránnyal fog megjelenni, ami összenyomja a képet.

Két-irányú audió

A beépített mikrofon és hangszóró lehetőséget ad arra, hogy halljuk a kamera környezetét, valamint szükség esetén hangutasításokat adjunk.


Hang és fényriasztás Live Guard funkcióval

Az eszközök rendelkeznek fény és hangriasztó funkcióval, ezek eseményekhez kapcsolhatóak. Lehetőség van az előre definiált, 10 (angol nyelvű) hangutasítás közül választani, vagy feltölthetünk egyedi hangot is.

A fényjelzés megtörténhet villogó formába (kis, közepes vagy nagy intenzitás) vagy folyamatosan is világíthat és akár események is triggerelhetik.


RIEL mérnök vélemény

Az új panorámakamerák a nap 24 órájában megbízhatóan figyelhetik nagy kiterjedésű bel- és kültéri helyszínek (pl. parkolók, parkok, turistalátványosságok, mezőgazdasági területek, stadionok és közlekedési csomópontok) széles skálájának biztonságát. A képfúziós technológia konzisztens képet biztosít, amin ráközelítve sokkal több részlet megfigyelhető az eddig megszokott panoráma megoldásokkal szemben. A ColorVu technológia miatt minimális szellemkép megjelenhet éjszaki mozgások esetén, ezért szívesen látnánk ugyanilyen panorámakamerát, akár infra megvilágítással is.


Előnyök

  • Egy kamerával viszonylag nagy terület lefedése, nagyobb hatékonyság, kevesebb telepítési költség

  • AcuSense technológia megbízhatóan működik az összefűzött képen mozgásérzékelésnél és további 4 analitikai eseménynél

Hátrányok

  • NI-K1 széria nem támogatja a felbontást, legalább NI-K2 szériás rögzÍtő szükséges, de NI-I széria az ajánlott

  • Turretnél nincs mód az utólagos vízszintes irányú forgatásra, nézési iránynak megfelelően kell telepíteni (dönteni lehet)

  • Infravilágítással felszerelt modell nem érhető el, csak fehér fényű kiegészítő-világítású

  • WDR használata esetén lecsökken 12,5 FPS-re a képkockasebesség



bottom of page