top of page

HIKMICRO – HM-TB3317-3M1-Mini okostelefon hőkamera modul bemutató és teszt

Frissítve: 2023. febr. 22.



Felhasználási területek

Épületgépészet – Termográfia

A berendezés egyik alapvető felhasználási területe az épületgépészet lehet, ahol nem a precíziós mérési feladatokra használnák az eszközt, hanem pl. berendezés vagy kábel túlhevüléseket keresnek, épületeknél olyan pontokat, ahol hőhíd van, vagy éppen fűtéscsöveket a padlóban, mennyezeten. Fontos szempont lehet az ilyen felhasználásnál, hogy nem szükséges külön nagy méretű berendezés, elég csak egy kis tárolóban magunkkal vinni a modult, melyet pár másodperc alatt üzembe tudunk helyezni.

Fontos megjegyezni, hogy létezik egy másik modell, a HM-TJ11-3AMF-Mini1, mely -20 +350°C fok között képes mérni, +-2°C pontossággal, amennyiben ezzel a típussal nem férünk bele a mért hőmérséklet tartományba.


Testhőmérséklet mérés

A modul testhőmérséklet mérésre is használható, mely rögtönzött mérési lehetőséget biztosít pl az őrök számára egy-egy beléptetési ponton, ha ellenőrizni kell egy személy testhőmérsékletét. +-0,5°C fokos pontossággal rendelkezik, mely elégséges ilyen feladat ellátásra.



Eszköz paraméterek:

  • Felbontás: 160 x 120 px

  • Látószög: 50° x 38°

  • Fókusztávolság: 3,2 mm

  • NETD: < 40 mK

  • Hőm. mérési tartomány: 5 °C - 100 °C;

  • Pontosság: +- 0,5 °C

  • Interfész: USB Type-C

  • Súly: 26 g

További információk a gyári adatlapon: https://bit.ly/3FhfwzI


Fizikai kialakítás, csatlakoztatás

A HM-TB3317-3/M1-Mini a nevéhez hűen kis méretű eszköz, 54 x 15 x 20 mm, valamint csupán 26 g, ami igen csekélynek mondható.

Méreteinek köszönhetően az aktuálisan kapható legtöbb nagyméretű mobiltelefon szélességével megegyezik vagy kisebb, így telefonhoz történő illesztése nem teszi kényelmetlenné annak fogását, súlya pedig nem rontja a telefon kezelhetőségét.

USB Type-C interfésszel rendelkezik, ami szabvány méretű, ezért jól illeszkedik a telefonhoz, azonban vastagabb méretű telefontokoknál már lehetnek problémák, így mindenképpen javasolt a tok eltávolítása előtte.


Applikáció - Hikmicro Viewer

Az ingyenes Hikmicro Viewer applikációt Androidos készülékekre (tesztelt verzió: v1.9.1 build 20211112) tudjuk letölteni a Play áruházból vagy a gyártó oldaláról. A telepítést követően az alkalmazás azonnal elindul, amint a telefonhoz csatlakoztatásra kerül a hőkamera modul, ez igen praktikus a gyakorlatban.

Amennyiben valaki már használta a Hikvision/Hikmicro korábbi termográfiai eszközeit, annak ismerős lesz a felület, illetve a kezelői gombok és lehetőségek.

A jobb oldali képen látható az applikáció felülete, rajta a szokásos gombokkal, funkciókkal.



Pillanatkép és videó készítése

A mérésekről, vizsgálatokról készíthetünk pillanatképeket, de akár videó felvételeket is, melyek a későbbi kiértékelésben lesznek segítségre. Ezeket a felvételeket a telefonra tudjuk lementeni, de azonnal meg is oszthatjuk őket.

A felvétel készítése az alul található piros gomb megnyomásával történhet, előtte pedig a kívánt opciót kell kiválasztani (video vagy kép).

Az elkészített képeket a kamerát leválasztva is meg tudjuk nézni a Picture & Video gomb megnyomásával.


Színsémák kiválasztása

5 féle színséma közül tudunk választani az adott vizsgálati feladattól függően, hogy melyik emeli ki legjobban azokat a területeket, melyek számunka érdekes a vizsgálat szempontjából.

Az applikációban a jobb alsó sarokban lévő ikonra kattintva tudjuk előhívni a színskálákat. Alapértelemezett beállítás a Combined1, mely a klasszikus termográfiában alkalmazott színskála (világos sárgától a sötétkékig), de választható még a White Hot, Black hot, Rainbow és Combined2 színskálák


Mérési lehetőségek

Különböző mérési lehetőségeink vannak. Alapértelmezetten a kép középpontját, illetve legmelegebb pontot és annak hőmérsékletét fogja mutatni nekünk az alkalmazás. Ezenkívül tudunk mérni leghidegebb pontot, valamint egyedileg megadott pontnak, téglalapnak a hőmérsékletét is.


Hőkép vagy fúziós kép

Van lehetőség a normál hőkamera kép mellett összefűzni a telefonon lévő alapértelmezett hátlapi kamerát a hőkamera képével, így egy fúziós, részletgazdagabb képet kaphatunk, könnyebben beazonosítható a képen látható épületrész például.

Ehhez az alkalmazásban át kell váltanunk az INFRARED fülről a FUSION fülre.

Mivel a két kamera látószöge minden telefon esetében más és más lesz, így kalibrálnunk kell a hátlapi kamera képkivágását a hőkamera képéhez. Amennyiben ezt megfelelően elvégeztük, a nagyobb távolságban lévő tárgyakról egészen értékelhető összefésült képet kaphatunk.

A kép irodai környezetben készült és a padlóban futó fűtéscsövek láthatók rajta.



Testhőmérséklet mérés

A modul alkalmazható testhőmérséklet mérésre. Ennek bekapcsolásakor kalibrációt vált az eszköz és pontosabb értékeket kapunk az ember bőrfelület hőmérsékletéről. Kb. 0,7 - 1 méteres távolságról használható ilyen célra az eszköz. Mivel nem rendelkezik arcfelismerő funkcióval, így körültekintően kell megválasztani a mérési helyszínt/hátteret.

A testhőmérési vizsgálataink segítéséhez be tudunk állítani riasztási küszöbértéket, ami fölött az applikáció jelezni fog számunkra, ha magasabb hőmérsékleti pontot érzékel, mint a beállított. Alapértelmezetten 37,5 °C.


 

Összegzés, konklúzió

A HM-TB3317-3M1-Mini okostelefon hőkamera modul egy jól használható eszközről, mely az alapvető rendeltetését jól képes ellátni, sőt ár/érték arányban kifejezetten jónak mondható. Az applikáció jól használható, egyértelmű a kezelése, nem igényel komolyabb gyakorlatot.

bottom of page