top of page

Hibrid riasztóközpont a Hikvision-től – teszteltünk a RIEL-nél

Frissítve: 2023. febr. 22.


Nemrég érkezett meg a RIEL-hez a Hikvision új, vezetékes és vezeték nélküli érzékelőket is kezelni képes riasztóközpontja, mérnök kollégáink pedig alaposan letesztelték. Röviden: a riasztóközpont kiválóan működik.


Az új termék legfőbb előnye, hogy lehetővé teszi a már meglévő vezetékes eszközök integrálását az AX PRO rendszerbe, nem kell lecserélni a régi, kábeles érzékelőket vezeték nélküliekre. A riasztóközpont e tulajdonsága révén kényelmes megoldást kínál régebbi központok frissítése, bővítése esetén, hiszen költséghatékonyan, jelentősebb átalakítások nélkül biztosítja a korábban kialakított rendszerek „okosítását” is.


Az új riasztórendszer könnyen kezelhető a HikConnect applikációban, a távoli rendszerüzemeltetést és karbantartást pedig a Hik-ProConnect felhőszolgáltatás teszi teljessé.


Tesztelt eszköz:

A termék pontos megnevezése: DS-PWA96-M2H-WE HYBRID AXPRO

A tesztelt eszköz firmware-verziója: v1.2.5 Build 211022

Hik-Connect verzió: V4.21.0.0122

Az eszköz egy nagyobb, műanyag, szabotázsvédett dobozt kapott, ami lehetővé teszi egy 7 amperórás akkumulátor befogadását, így áramkimaradás esetén akár 36 órás áthidalás is elérhető. (Az akkumulátor nem tartozék, külön kell megvenni a központhoz.) A többi paraméter megegyezik a nagyobb központtal, az AX PRO M-mel (DS-PWA96-M-WE). A vezetékes perifériákon kívül a beállítási lehetőségek is ugyanazok.


Fontos, hogy amennyiben kezelőt is szeretnénk használni, úgy a Hikvision vezeték nélküli eszközét kell választanunk. A központ továbbra is IP-cím vagy domain alapján tud távfelügyeletek felé kommunikálni, telefonvonal kimenettel nem rendelkezik. A következő protokollok támogatottak: SIA DC09 (SIA level 2, Contact ID), ISUP, ISAPI (SDK) Hik-IP Receiver & Hik-IP Receiver Pro (Sur-Gard & Ademco 685)).


A vezetékes eszközök bekötés után, alapértelmezetten nem látszódnak. Ugyanúgy kell hozzáadnunk őket a rendszerhez, mint egy vezeték nélküli eszközt. Hozzáadásánál két opciónk van: érzékelő, vagy automatikus (ez kimenetet jelent). Ezután definiálni kell, hogy milyen területhez tartoznak és meg kell adni a zóna tulajdonságait. A vezetékes eszközöknél használhatunk lezáró ellenállásokat. A kimenetet ugyanúgy lehet használni, mint a korábban megismert relémodult.


A kimenetek tulajdonságai:

  • NC vagy NO

  • Manuálisan is kapcsolható impulzus vagy fix ("reteszre")

  • Eseményre is lehet állítani:

    • riasztásra

    • élesítésre

    • deaktiválásra

    • csendes riasztásra

    • hibára

    • manuálisan

    • ütemezve



Az vezetékes érzékelők bekötési módja lehet:

NO

NC

EOL

DEOL (NC)

DEOL (NO)

Illetve Zónaduplázásál EOL (2.2k)

A használható ellenállások a (csomaghoz alapból 2.2k ellenállás jár):

1.0k

2.2k

4.7k

8.2k


A központ fizikai bemenetei:

  1. LED állapotjelző

  2. Bekapcsológomb

  3. Vezetékes bemenetek

  4. Szabotázskapcsoló

  5. Akkumulátor helye.

A vezetékes panel és a mögötte lévő AX PRO panel.


Konklúzió:

Az eszköz jól használható, könnyen programozható. A vezetékes kezelő és telefonvonal kimenet hiányától eltekintve kisebb rendszerek átalakítására megfelelő. Mivel a legtöbb távfelügyelet is kezd átállni IP-re, így nem valószínű, hogy komoly problémát okozna az átjelzés megoldása. A nevesebb cégek képesek gond nélkül fogadni az AX PRO átjelzését. Telepítés elött javasoljuk az ügyfél által kiválasztott céggel egyeztetni a kompatibilitást.

Ezzel a központtal és az újonnan érkező perifériákkal az AX PRO rendszer a felnőttkorba lépett, már semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül a Hikvision riasztós megoldása.


bottom of page