top of page

RIEL-teszt: Fémdetektor kapu lázdetektálással

Frissítve: 2023. febr. 21.

Újabb tesztünk ezúttal a Hikvision hőkamerával integrált fémkereső kapujáról szól.

A COVID-19 járvány újfajta helyzetet teremtett a világban. Egy modern kihívásra kellett modern választ adni a védekezést illetően, melyre a Hikvision gyorsan reagált. A járvány esetleges második hullámát már jobban felkészülve várhatjuk ezeknek a modern technológiáknak köszönhetően.


Felhasznált eszközök:

  • DS-2TD1217-B hő- és láthatófény kamera

  • Fw.: v5.5.26 build200508

  • Hikvision 38 zónás fémkereső kapu


Kapu összeállítása, beüzemelés

A teljes szett egy nagy dobozban érkezik szétszerelt állapotban. Első lépésként magának a kapu elemeinek összecsavarozása szükséges, majd az oszlopok kábeleinek központi egységbe való csatlakoztatása. A hőkamera helyét egyszerűen oldották meg, a kapu tetején a 2 db vízszintes kereszttartó közé egy méretre vágott és élhajlított fém lemezt készítettek. Gyakorlatilag a két kereszttartó közé betesszük, és a hajlított „fülnél” fogva meg is kapaszkodik. Persze csavarral érdemes a tartóhoz csavarozni, ehhez előre elkészített furat nincs, önmetsző csavarral rögzíthetjük. A fém lemezen a kamerának készítettek furatokat, erre kell rögzíteni átmenő anyás csavarral (mellékelik). A kapu esztétikailag, minőségileg jó, és maga a szerkezet felállított állapotában is stabil.


A kamera megtáplálása a kapun keresztül történik. Abnormális testhőmérséklet detektálásakor a kamera a várakozásokkal ellentétben nemcsak simán kontaktust ad a kapunak az alarm kimenetén keresztül, hanem RS485-ön kommunikálnak, így a fémkereső kapu kijelzőjén is megjelenik a mért hőmérséklet.


Első lépésként frissíteni kell a firmware-t a v5.5.26 build200508-as számúra. Frissítés után a kapu és a kamera integrációjával külön nem kell foglalkozni, a megfelelő firmware-rel csatlakoztatás után gyakorlatilag kész is a rendszer.


Beállítás

A kamera webes felületén a Testhőmérséklet mérése / alapbeállítás menüben be kell állítani, hogy hány °C-nál szeretnénk riasztást kapni, továbbá lehetőség van egy másik hőmérsékleti előriasztást beállítani, pl. 37.0 °C-nál előriasztás, 37.5 °C-nál riasztás. Ugyanitt engedélyezni kell az arcészlelést és a hőmérséklet kijelzését. A távolság alapértelmezetten 1 méter, ezt célszerű változatlanul hagyni.


Lázdetektálás

A kapu oszlopain lévő villogó zöld lámpa jelzi, hogy használatra kész. Közeledve a kapuhoz, még azelőtt, hogy áthaladnánk alatta, a kijelzőn meg is jelenik a testhőmérsékletünk. Amennyiben a beállított hőmérsékleti értéknél magasabb hőmérsékletet érzékel, hangjelzéssel, a kapu lábain végigfutó piros fénnyel, továbbá hangüzenettel ad figyelmeztetést. Mivel a detektálás elég gyorsan megtörténik, ez a figyelmeztetés már azelőtt megtörténik, hogy a kaput elértük volna.

Tesztelési célból a riasztási hőmérsékletet beállítottam 36 °C-ra és számos alkalommal keresztülmentem a kapun tesztelve, esetlegesen hányszor nem szűr ki a kamera. A tesztelés alatt a kapu minden egyes alkalommal riasztott, nem történt „téves átengedés”.



Fémdetektálás

A kapu egy 18 zónás fémkereső kapu, IP66-os védettséggel. Az érzékenységet kompletten az egész kapura is be lehet állítani, és külön zónánként is, így az adott környezethez vagy éppen az adott elváráshoz lehet finomhangolni. Vannak előre meghatározott sablonok, amiből választhatunk (pl. bíróság, stadion stb.). Áthaladáskor, ha a detektorkapu fém tárgyat érzékel, a hangjelzés mellett az érzékelés magasságában és az érzékelés oldalán felvillan a kapu lábain lévő fénysor. Pl. jobb zsebben telefonnal áthaladva a kapu jobb lábán kb. 1 méter magasságban kigyullad a piros LED fény. Ha a fémtárgy nem egyértelműen valamelyik oldalon van, hanem a két láb között középtájon, abban az esetben mindkét oldali LED fény felvillan.


A tesztek során a nagyobb fémtárgyakat (telefon, kulcs stb.) határozottan és hibamentesen felismeri, megfelelő paraméterezéssel sikerült a zoknimba rejtett 100 Ft-ost is észlelnie. Természetesen az ilyen finomhangolásokat minden egyes helyen külön kell elvégezni, mivel függ a helyszíntől, az esetleges zavaró körülményektől és persze, hogy az adott helyen mire szeretnék használni.


Összegzés

A teszt alatt a hőmérsékletérzékelés és a fémdetektálás funkció is jól vizsgázott, abszolút alkalmas az abnormális testhőmérsékletű emberek gyors és pontos detektálására. Alkalmazási területe gyakorlatilag végtelen: ügyfélszolgálatok, közintézmények, irodaházak, rendezvények bejárata, gyárak, illetve bármely munkahely, ahol szeretnénk kiszűrni az esetlegesen fertőző beteg személyek belépését, továbbá, hogy oda szúró-vágó eszközt, fegyvert ne lehessen észrevétlenül bevinni.


bottom of page