top of page

Mi lehet a megoldás a Hikvision PTZ kamera rejtélyes szellemképére?

Frissítve: 2023. febr. 22.

A RIEL mérnök csapatának szaktudása minden általunk asszisztált projekt kapcsán fejlődik, az elmúlt időszakban PTZ kamerákat teszteltünk egy telepítésen, ahol szellemképes kameraképet tapasztalt partnerünk, ennek a problémának jártunk utána.

A projektben az alacsony késleltetés miatt Turbo HD rendszer valósult meg, ahol PTZ kamerák is felszerelésre kerültek DS-2AE4225T-D (D).

A szóban forgó PTZ kamera típusnak az a tulajdonsága, hogy – függesztett szerelés esetén – gyári beállításként a látótengelyét nem lehet vízszintes magasságig emelni. Tehát, a TILT (függőleges mozgatás) a 0° vízszintes állásig nem emelkedik. Van azonban egy OSD kapcsoló, aminek bekapcsolásával a fizikai maximumig emelhető a látótengely. Ez ennél a kameránál -5°. Gyári állapotban ez +5–10° körüli érték lehet – saccolva. (A negatív érték a vízszintes fölé emelést jelenti.)

Ez a beállítás elérhető IP PTZ kamerák esetén is, de alapból ez a beállítás minden esetben ki van kapcsolva.

Érthető, hogy erre a beállításra szükséges minden olyan esetben, amikor néhány méter magasságból (3–5 méter) el akarnak nézni a kamerával több száz méterre és még zoom-olni is akarnak a távolba. Azért, hogy ne a földet nézzék 30–50 méter távolságban, hanem a föld fölött lássanak el, be kell kapcsolni az "ELEVATION SET" kapcsolót.

De itt jön az optikai probléma, mert a búra azon magassága, ahol a kamera "kinéz" rajta furcsán töri a fényt, és a nagyobb zoom-ok esetén (pl. >20× zoom) szellemkép keletkezik. Búra nélküli próbával bizonyítottuk magunk számára, hogy a kamera jó képet ad, de a búra sajnos szellemképet okoz.

A híd alján megfigyelhető a szellemkép.Tehát, a búrás Hikvision PTZ kamerák az alábbi illusztráció szerint a zöld vonal irányába mindig éles képet adnak, de a piros nyíllal jelölt irányban (magasságban) már képtelenek nagy zoom esetén éles képet biztosítani a búra kialakítása miatt.


Megoldás az ilyen projektekben az ún. síküveges PTZ kamera választása. A kamera nem ívelt búrán keresztül "néz" ki, hanem sík felületen, ahol a síküveg együtt fordul a kamerával, hiszen a forgó test részét képezi.242 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page