top of page

DELL Optiplex munkaállomások – Teszt

Frissítve: 2023. febr. 21.



DELL munkaállomások termékválasztéka




Optiplex 3090 SFF

Kis méretű PC, egyszerű kliens feladatokhoz Operációs rendszer: Windows 10 Pro Processzor típusa: Intel Core i3

Video kimenet: 2xDP RAM mérete: 8 GB Tárhely: 256 GB SSD Perifériák: billentyűzet és egér

OptiPlex 5090 Tower

Alap PC, normál kliens feladatokhoz Operációs rendszer: Windows 10 Pro Processzor típusa: Intel Core i5 Video kimenet: 2xDP

RAM mérete: 16 GB Tárhely: 512 GB SSD Perifériák: billentyűzet és egér








OptiPlex 7090 Tower 1660 Super

Prémium PC, erőteljesebb kliens feladatokhoz Operációs rendszer: Windows 10 Pro Processzor típusa: Intel Core i5 RAM mérete: 16 GB GPU: GTX 1660 Super 6 GB

Video kimenet: 1xDP, 1xHDMI, 1xDVI Tárhely: 512 GB SSD Perifériák: billentyűzet és egér

OptiPlex 7090 Tower 3070

Prémium PC, komplex feladatokhoz Operációs rendszer: Windows 10 Pro Processzor típusa: Intel Core i7 RAM mérete: 16 GB GPU: RTX 3060 8 GB

Video kimenet: 3xDP, 1xHDMI Tárhely: 512 GB SSD Perifériák: billentyűzet és egér





DELL munkaállomások előnyei

  • 3 éves helyszíni garancia jár a DELL Optiplex PC-khez, vagyis meghibásodás esetén a gyártó képviselője a helyszínre kiszáll és rövid határidővel kijavítja a hibát.

  • A számítógépeket a legújabb technológiai színvonalat képviselő, 11. és 12. generációs Intel processzorokkal szerelték.

  • A DELL Optiplex asztali PC-k nagy üzembiztonságúak és megbízhatóan működnek, így alkalmasak professzionális használatra.


Munkaállomások tesztje

A DELL PC-ket ügyfeleink legtöbb esetben videós munkaállomásokként használják, ezért mérnökeink letesztelték, hogy a legújabb generációs Intel processzorok és az NVIDIA videókártyák milyen dekódolási kapacitást biztosítanak az iVMS és a HikCentral videó menedzsment szoftver használatakor.

A tesztek segítségével megállapítható, hogy a munkaállomások mennyi csatorna megjelenítésére képesek.


Tesztelt eszközök és szoftverek

Teszt eszköz: IVMS; HikCentral 2.2; Hikvision 8MP-es IP kamera (25FPS)


Csatorna számok értelmezése

A táblázatban található csatorna számok azt jelentik, hogy az adott hardver mikor működik a teljesítményét optimálisan kihasználva (felhasználói felület nem akad, program váltások között 1-2 másodperc alatt megtörténik a váltás, kamera képek nem esnek szét).


Kódolás és felbontás

A teszt bemutatja a különböző kódolások és felbontások változó dekódolási kapacitás igényét, így könnyen eldönthetjük, hogy egy projektnél érdemes-e bekapcsolnunk pl a h.265+ kódolást vagy alacsonyabb felbontásra állítjuk a kamerát és ezzel megnöveljük a megjeleníthető csatornák számát.


Dekódolás típusa

A tesztből látszódik, hogy a dekódolás típusa erősen befolyásolja a megjeleníthető csatornák számát.

iVMS esetén választható a D3D9 és D3D11 hardveres dekódolás is, HikCentral esetén erre nincs lehetőség, itt ezt saját maga határozza meg.


DELL Optiplex 5090 eredmények

DELL Optiplex 7090 Tower 1660 eredmények

Javaslataink és tapasztalataink

  • Mérnökeink javaslata, hogy mindig a helyzettől függően válasszuk a dekódolási kapacitást, ehhez iránymutatást jelenthetnek a fenti táblázatok.

  • HikCentral használata esetén megfigyelhető, hogy megpróbálja a rendszert optimalizálni a gép hardveres adottságainak függvényében, így szoftveres dekódolás esetén nem engedi a processzort 60% teljesítmény fölé a folyamatos munkamenet biztosítása érdekében.

  • Kamera felbontás növelése nagymértékben csökkenti a megjeleníthető csatornák számát. Mindig javasoljuk a sub-stream-re történő automatikus váltás bekapcsolását 4-8 csatornánál többet megjelenítő nézetek esetén.

  • Nézetváltás esetén az iVMS-ben előfordulhat a megjelenített képekben késleltetés, ha olyan nézetre váltunk amiben a hardver határait megközelítő mennyiségű csatornaszám van.

  • DELL Optiplex 5090-es legújabb Intel processzorának beépített Intel UHD Graphics 750 videókártyája jól teljesít iVMS használata esetén D3D9 hardveres dekódoláskor és HikCentral esetén is érdemes ezt a funkciót bekapcsolni. Azonban nagy számú substream megjelenítése esetén a szoftveres dekódolás az előnyösebb.

  • A DELL Optiplex 7090-es NVIDIA 1660 Super videókártyája teljesítményét mindenképp érdemes kihasználni és a hardveres dekódolást választani. (iVMS esetén válasszuk a D3D11 hardveres dekódolást). A kártya 3 videó kimenettel (DP, HDMI, DVI) rendelkezik, így több monitort is lehetőségünk van használni.

204 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page